2013. márc. 19.

Agatha, a krimiben tudós




 4 milliárd példány.

Ennyit adtak el a 66 regényéből és 15 novellájából világszerte azon a 103 nyelven, amelyre lefordították. Csak a Bibliát és Shakespeare-t olvasták/sák többen, mint Agatha Christie regényeit.









Agatha Mary Clarissa Miller (1890-1976) néven anyakönyvezték, de a könyveit első férje nevén írta egész életében (illetva Mary Westmacottként, de ezen a néven mindössze 6 romantikus regény fűződik a nevéhez).








Archibald Christie-vel 1914-ben házasodtak össze.
A kezdet nem volt fényes: Archibald a házasságkötés másnapján visszatért a hadszíntérre, Agatha nővérként, majd gyógyszertári segédként dologozott házassága korai éveiben. És írt. De a siker váratott magára: az első könyvét (A titokzatos stylesi eset - ebben a műben alkotta meg Poirot) több kiadó is visszautasította - amikor viszont végre kiadták 1920-ban, zajos sikert aratott. Közben megszületett az egyetlen lánya is. Úgy tűnt, az élete révbe ért.
A férje félrelépése kissé belezavart az idillbe.

intermezzó:
A szerelmi affér kiderülése nem esett jól Agátának: egyszerűen elszökött otthonról. Már az egész angol sajtó és fél Anglia őt kereste, amikor fény derült a rejtélyes eltűnésre: a férje szeretőjének a nevén, Theresa Neele-ként jelentkezett be egy yorkshire-i szállodába. Napok óta relaxált már, amikor az egyik alkalmazott felismerte benne a nőt a lapok címoldaláról.
Életének erről a 11 napjáról soha nem beszélt senkinek.
1928-ban elvált Archibaldtól.

Évek kellettek, mire összeszedte magát.
Utazgatott. 
1930-ban Bagdadban volt éppen, amikor találkozott az ott régészként dolgozó Max Mallowannal. Még ugyanebben az éveben összeházasodtak és házasok is maradtak a következő 46 évben.



 

Agatha elkísérte férjét a távol-keleti ásatások helyszíneire (itteni élményeit, ismereteit beépítette regényeibe: élete végén úgy nyilatkozott, hogy szereplői egytől egyig a képzelet szülöttei voltak, de a helyszínek mind valódiak), írt, írt, írt, de közben megtanult fotózni, restaurálni, címkézni a leleteket - az archeológia területén saját kora legjobban tájékozott asszonya volt.






Agatha Christie-t senki nem láthatta írni - legalábbis a regényeit írni nem.
Rengeteg jegyzetfüzetet írt tele élete során az ötleteivel, a karakterekkel, de a regényeit előbb diktálta, később egy diktafon segítségével alkotta meg.

Az angol királynő érdemei elismeréseként - néhány évvel férje lovaggá ütése után - 1971-ben Dame rangra emelte (a lovag női megfelelője) - a királynő nagy Agathe Christie rajongó egyébként, egy alkotói  válságából éppen ő húzta ki Agathat, amikor egy újságnak azt nyilatkozta, hogy ha kívánhatna valamit, az egy új Miss Marple-regény lenne. (A férjével azon kevés házaspár közé tartoztak a Brit Királyságban, ahol mindkét fél saját érdemei elismeréseként kapott lovagi címet.


Hosszú és igazán eredményes élete 1976-ban fejeződött be.

források:
http://en.wikipedia.org/wiki/Agatha_Christie
www.agathachristie.com
http://www.biography.com/people/agatha-christie-9247405
http://www.kiskegyed.hu/kult/agatha-christie-14921?p=1
http://www.origo.hu/archivum/20100917-agatha-christie-eltunese-jared-cade-agatha-christie-es-a-hianyzo.html



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése