2013. márc. 4.

A nőnap margójára a Karinthy-séta kapcsán

Karinthy Frigyes házasságai igen nagy nyilvánosságot kaptak saját korában és kapnak ma is.
Blikk-címlapra kívánkozó történetek sora szól Judik Etel (Boga) megszöktetéséről, de még inkább Bőhm Arankával való meglehetősen zajos házaséletéről.
Boga és Aranka


A kissé rendetlen, szelíd, de szenvedélyes Judik Etel volt Karinthy életében az egyetlen igazi harmonikus, nagy szerelem. 
A színésznővel már 2 éve tartott a viszonya, amikor romantikusan, a színház süllyesztőjén keresztül megszöktette 1912-ben az akkor még férjes asszonyt. A férj haragja elől Berlinbe szökött a pár, ahonnan csak fél év múltán tértek haza: addigra a férj lecsillapodott és beleegyezett a válásba.
Amikor 1914-ben végre összeházasodhattak, Boga már 7 hónapos terhes volt Karinthy Gáborral. Házasságuknak a spanyolnátha-járvány vetett nagyon korán véget: Boga 1918-ban meghalt.
Karinthy először Koszolányiékat hívta zokogva telefonon, akik azonnal rohantak hozzá. „Rúzzsal és tükörrel a kezében halt meg” - mondta nekik. Boga úgy halt meg,  ahogy élt: igazi nőként. (5)

Bogával szemben Böhm Aranka a visszaemlékezők egy része számára inkább démona, mint angyala volt Karinthynak, mások azonban inspirálónak tartották áradó temperamentumát. 
Bár Bőhm Aranka, kora femme fatale-ja nem pályázott írói babérokra, mint Babitsné (Török Sophie) vagy Kosztolányiné Harmos Ilona (Karinthy Bogát megelőző barátnője...), ha múzsa-értelemben nem is ihletője, de anyagi értelemben mindenképp motiválója volt Karinthy írásainak. 

Egy az 1920-as évek végi, januári délutánon három unatkozó barátnő „telefonflörttel” szórakoztatja magát, és az Újságíró Kört tárcsázza, hogy egy íróval cseveghessen. Szép Ernőt hívnák a telefonhoz, de ő nincs a klubban, választásuk Karinthyra esik: így kezdődik meg Karinthy Frigyes és Bőhm Aranka viharos, mind a kortársakat, mind az utókort élénken foglalkoztató szerelme, majd házassága. (7)

A művelt, intelligens Aranka (ideggyógyásznak készült, de orvosi diplomáját csak 40 éves korában szerezte meg végül) zajos társasági életet élt. „Nagy házat vitt”, ahogy akkoriban mondták, a takarékosság és előrelátás fogalmát enyhén szólva mellőzte. A megélhetésük óriási költségeit Karinthynak kellett "összeírnia".
Temperamentumos, erős egyéniségének lételeme volt a tetszés. Nyílt titok volt, hogy szeretőket tart. (Leghosszabban Déry Tiborral volt kapcsolatban (1928-31), nagyjából a teljes nyilvánosság előtt, amelyről nagy valószínűséggel férje is tudott. )
Karinthyval való életük viharos féltékenységi jelenetek és marakodások sora volt. Folytonos háborújuk általában a nyilvánosság előtt zajlott, így mindenkinek tudomása volt magánéletük titkairól - erről tanúskodik a kapcsolatukról fennmaradt anekdoták tömege. (2)

A fekete fürdőruhában Bőhm Aranka, kissé jobbra mögötte a férje

Ezek közül álljon itt a kapcsolatukat lezáró történet.
Karinthy Frigyes és Böhm Aranka együtt nyaraltak Siófokon, a baráti körbe tartozó Vitéz család panziójában. Az író fejfájására hivatkozva visszautasította az ebédet, és inkább egy feketét kért.
A forró kávét Karinthy halkan hörpölgetve itta, mire a felesége kitört: „Így nem lehet inni! […] Nem illik. Úriember nem csap lármát a feketéjével. Neveletlen kamasz!” Így indult a szóváltás, mely során Aranka a férjét nyilvánosan megszégyenítette és gúny tárgyává tette, hangosan becsmérelte, hogy a kávéját szürcsölve issza. Fittyet hányt férje rosszullétére, és ezen a jelentéktelen emberi gyengeségen lovagolva az étterem vendégei előtt öntötte férje ölébe az egyik pohár vizet a másik után, majd ezek után a jelenlevők megdöbbenésére a poharakat kezdte a földhöz csapkodni. Ezzel ismételten sárba tiporta az egyébként köztiszteletben álló író önbecsülését és méltóságát, akinek ez már utolsó csepp volt a pohárban. Karinthy ebben a feldúlt, felzaklatott lelkiállapotban, megszégyenítve és megalázva menekült az emeleti szoba nyugalmába, de már késő volt. Rosszulléte csak fokozódott, és egy óra leforgása alatt meghalt. Feleségét emiatt aztán végig elkísérte a bűntudat, önmagát vádolta férje haláláért. (3)


források:

  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése